The only trick is that the layer should not be more than 2-3cm.
Click here for a video originally from SwissInfo (I am linking to this version as SwissInfo loads awfully slowly on my computer).
Lots of useful information in this thread that I started some time ago: Rösti in the States: choice of potatoes .
Ingredients (for 4 people)
1 kg parboiled potatoes
1 teaspoon salt
2 tablespoons melted butter
2 tablespoons lard
50 g diced bacon
1-2 tablespoons milk
Preparation
Peel the parboiled potatoes, grate with the Rösti grater into thin strips and mix with the salt.
Heat the butter and lard in a frying pan. Add the diced bacon and potato and fry gently, stirring frequently.
Bring together into a cake and cover with an upside-down plate. Fry over gentle heat for 20 minutes.
Pour the milk over the top and fry, covered, for about another 10 minutes. Tip out onto the plate and serve with milky coffee.
Anyone know anywhere in Basel which serves this (and is tasty, and doesn't involve a call to the IMF when the bill arrives)?
Zürcher Geschnetzeltes mit Rösti (Zürich) Zutaten
4 EL Zwiebeln, geschält, gehackt
160g Champignons, geputzt
560g Kalbsschnitzelfleisch, hangeschnetzelt (3 mm dick)
Salz
weisser Pfeffer aus der Mühle
1 EL Mehl
2 EL Erdnussöl
3 EL Butter
2 dl Weisswein
4 dl Rahm
800g Rösti aus gekochten Kartoffeln (nicht zu weich)
80g Butter
2 EL Erdnussöl
1 KL Salz
2 EL Korinthen
Zubereitung
Vorbereitung für die Rösti: Für die Rösti - wenn immer möglich - die Kartoffeln schon am Vortag kochen (nicht zu weich) und ungeschält kühl stellen.
Zubereitung Rösti:
In einer grossen Teflonpfanne die Butter und das Erdnussöl erhitzen (das Erdnussöl kann auch durch Schweineschmalz ersetzt werden).
Die Kartoffeln mit dem Salz mischen und hineingeben.
Die Rösti locker verteilen, bei nicht zu hoher Temperatur ca. 10 Minuten die eine Seite braten. Die Rösti wenden und die andere Seite ebenfalls ca. 10 Minuten braten.
Die Rösti müssen knusprig goldgelb gebacken sein.
Die Hitze nun auf ein Minimum reduzieren (Stufe 1) und die Rösti warm halten.
Zubereitung Geschnätzlets:
Das Geschnetzelte mit Salz und Pfeffer aus der Mühle würzen und in zwei Teile teilen.
Eine grosse Teflonpfanne mit der Hälfte des Erdnussöles sehr gut erhitzen, einen Teil des Fleisches beigeben und kurz anbraten.
Das Fleisch aus der Pfanne nehmen, warm stellen.
Mit dem restlichen Fleisch ebenso verfahren.
In derselben Pfanne die Butter erhitzen, die Zwiebeln beigeben und dünsten.
Die in Scheiben geschnittenen Champignons dazugeben, mit dem Mehl stäuben und vermischen. Weisswein beigeben und zur Hälfte einreduzieren.
Den Bratensaft vom Fleisch und den Rahm dazugeben und alles zur gewünschten Konsistenz einkochen.
Mit Salz und Pfeffer abschmecken.
Das Fleisch in die Sauce geben (nicht mehr kochen) und mischen.
which is served in many places in Zürich, even if I prefer it with noodles and in case you get offered Züricher Röschti and Bärner Röschti take the Bernese variant as it simply is far better
In Basel, you might try
I wondered whether these recipes were available online or in print. The Restaurant Brasserie Anker Bern site that I linked to in an earlier post on this thread seem to "borrow" a lot from that booklet. But where was the booklet itself?
Today I found it, only in French or German. Under their Carnets de recettes (French) or Rezepthefte (German) they have my little booklet. After all these years, same cover, same number of recipes, same number of pages!!!! The price is right, CHF 2.50.
Browsing their books ( Livres or Bücher ) they have a couple of rösti books, one of them trilingual (German, French, English).
Finally, let us not forget our own Jack's book, Cooking with Potatoes .
Disclaimer : I only have booklet, have never seen any of the books.
Well I always had the impression that Basel is expensive , even more expensive really than Zurich. I always preferred Mulhouse .... the less expensive and less arrogant neighbour. Really nice. And Mulhouse sports some supreme Maghrebi (Morocco/Algeria/Tunisia) restaurants
Valid excuse to eat
I've not tried the restaurant yet, but I'm tempted now. The menus look reasonably priced (but maybe I've been in CH too long )
So, please report after your test !
Don't over cook the potatoes in the water! Stop them a little before the point the are cooked. This way the Rosti still tasty and firm in mouth.
Another: make your first try with a ready made mix, and then try to do it completely by yourself....
I have been following jack's advice and half cooking the potatoes, makes them easier to grate than fully raw.